onsdag 9 december 2009

Världens framtid på spel i Köpenhamn

Det har väl knappast undgått någon att det för närvarande pågår ett stort klimatmöte i Köpenhamn, där inte mindre än 192 länder har representanter på plats. Målet är naturligtvis att minska utsläppen av växthusgaser för att bromsa den globala uppvärmningen. Något som idag måste anses som viktigare än någonsin, då vi nås av rapporter om att 00-talet är det varmaste decenniet sedan mätningarna startade.

Frågan är givetvis hur så många olika viljor ska kunna komma överens, med ett hyfsat bra resultat som följd. Förra gången ett avtal skulle undertecknas, efter Kyoto-mötet för drygt 10 år sedan, så satte sig stormakten USA på tvären. Den här gången nås vi redan av information om att EU, med ordförande Reinfeldt i spetsen, råkat läcka ut någon slags hemligt avtalsförslag som skulle missgynna U-länderna. Något som givetvis retat upp de sistnämnda.

Köpenhamnsmötet avslutas 18 december, så för planetens bästa så är det bara att hålla tummarna för att kommunikationen flyter på smärtfritt och att allt löser sig på bästa sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar