torsdag 10 december 2009

Sparkad på grund av sin blogg

Enligt Resumé fick Bonnierägda tidningen Villalivs chefredaktör Ingrid Carlqvist sparken igår på grund av att hon, i helt andra sammanhang som inte på något sätt har med hennes arbetsgivare att göra, bloggat om rättssäkerhet.

Carlqvist engagerar sig nämligen i rättsäkerhetsfrågor på fritiden, och har bland annat skrivit om rättsäkerheten för män som utsatts för falska anklagelser gällande sexuella övergrepp. Enligt Resumé störde sig en av hennes bloggläsare så pass mycket på detta att denne vid upprepade tillfällen kontaktat Villalivs annonsörer för att bland annat hävda att Carlqvist skulle "ha för vana att besöka pedofiler i fängelse och tala för deras sak". Efter detta ska annonsörer ha dragit tillbaka annonser.

Detta ledde då i sin tur till att Carlqvist fick foten.

Möbelföretaget Ballingslöv pekades först ut som den annonsör som dragit tillbaka sina annonser. Enligt Second-Opinion, som varit i kontakt med företagets VD, är uppgifterna om att Ballingslöv skulle ha dragit tillbaka någon annons felaktiga. Resumés artikel, där Ballingslöv först pekades ut, har på grund av detta korrigerats i efterhand.

Oavsett om det är på grund av någon tillbakadragen annons eller inte så är det givetvis mycket märkligt att Carlqvist har fått sparken på grund av sin blogg. Ur ett mediehanteringsmässigt perspektiv är det dessutom otroligt klantigt av Villaliv. Ansvarig borde ha kunnat räkna ut med lillfingret att det skulle bli en grej av detta.

Ett tydligt bevis på den dåliga publicitet detta för med sig är att min blogg är den 25:e i ordningen som behandlar Resumés artikel, och länkar via Twingly. Vanligtvis brukar de mest uppmärksammade artiklarna i Resumé kamma ihop omkring 4-5 blogglänkar. Jag har inte läst exakt alla dessa bloggar, men samtliga jag har läst har luftat negativa åsikter om Villaliv, och även då om annonsören som alltså kan ha blivit helt oskyldigt utpekad. Villaliv har, utöver blogg-Sveriges vrede, dessutom dragit på sig en bojkott-grupp på Facebook.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar