lördag 27 mars 2010

Veckokrönikan: När ska vi lagstifta mot "Hets mot bloggosfär"?

Den här frågan har varit uppe förut, och kommer garanterat att komma upp igen. Svaret förblir dock detsamma varje gång; om människor skriver elaka saker i sina bloggar är det människorna som är elaka och inte blogg-fenomenet i sig.

Jag är i och för sig inte helt säker på att Ann-Charlotte Marteus text i Expressen igår i grunden är menad som ett anfall mot bloggosfären. Hon tyckte kanske bara att Beatrice Ask fått lite väl mycket skit och ville träda fram till hennes försvar. Men artikeln kommer att tolkas som en rejäl känga till allt vad bloggar heter, var så säkra. I synnerhet i den senare delen av artikeln rasar hon mot fenomenet bloggare.

"Det finns klokt resonerande, självständiga bloggröster. Antar jag. Fast jag hittade bara pöbelmakare. Blodvittrande, maktberusade pöbelmakare."

Jag förstår om Beatrice Ask kände med dem hon talade inför, och många av dem som spyr ur sig okvädningsord i sina bloggar vet nog inte i vilket sammanhang som uttalandet gjordes. Men som justitieminister så kan man inte säga en sån sak som hon gjorde, så enkelt är det. För att svara på Marteus påstående i artikeln – nej det är inte oförlåtligt. Men man får skit, i stora mängder. Så har det alltid varit och det har ingenting med någon bloggosfär att göra, även om det givetvis blir extra påtagligt i dagens informationssamhälle.

Informationsutvecklingen till trots, så fungerar bloggosfären i stora drag inte annorlunda än någon annan uppretad folkmassa. Det börjar med att kritik, ofta väldigt saklig sådan, framförs. Sen får det oftast effekten att andra hänger på, då ibland med mindre saklig kritik. I de senare leden i informationskedjan är alla inte alltid lika pålästa i fallet. Men de blir likväl upprörda, och visar det i det här fallet genom att blogga.

Om Beatrice Ask stått på tinget under tidig medeltid och sagt något dumt hade hon fått utstå samma burop som hon får utstå nu. Skillnaden är att idag kommer buropen i digitalt format.

Så snälla Marteus, sikta lite bättre med kritiken istället för att skjuta vilt mot allt som har med bloggar att göra.

Det finns resonerade, insatta bloggkritiker. Antar jag. Fast jag hittar bara dem som inte vill se helheten.

2 kommentarer:

  1. se detta som min kommentar:

    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/det-ar-olika-saker-som-driver-vart.html

    SvaraRadera
  2. Bra reflektioner i ditt blogginlägg Lars-Erick. Tycker du är inne lite på samma spår som Isobel Hadley-Kamptz gällande just hämnd-frågan, jag länkade till hennes text i mitt efterföljande blogginlägg. Håller med dig om att det är synd att det ofta är destruktiva krafter som styr människors engagemang i frågor. Jag tycker dock att det är viktigt att inte skylla sådant på internet eller bloggar. Att inte skilja på internet och verkligheten, som Anders Mildner skriver i den här artikeln: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/farligt-skilja-natet-fran-verkligheten_4490849.svd

    SvaraRadera