tisdag 12 januari 2010

Undvik missförstånd

Bra kommunikation handlar mycket om att undvika missförstånd. Det som betyder en sak för dig kan betyda något helt annat för den du kommunicerar med. Därför är det bra att ge kommunikationen lite extra tid ibland, vare sig det handlar om muntlig eller textbaserad sådan.

Ett exempel på hur något lätt kan misstolkas hittar vi i dagens DN, där begreppet "god tro" gällande häleri behandlas. Sex av tio misstolkar nämligen detta, och vet inte om att den som av misstag köpt stöldgods är skyldig att lämna tillbaka det till ägaren, utan att kunna kräva någon form av ersättning från denne.

Att kräva pengarna tillbaka från säljaren av den stulna varan leder sällan någonstans, då dessa ofta saknar tillgångar.

Begreppet "god tro" innebär endast att köparen inte begått något brott när denne köpt den stulna varan. För att avsiktligt köpa något som är stulet är givetvis brottsligt.

Lite tråkigt för de som råkar ut för detta. Men förhoppningsvis leder DNs artiklar i ämnet till att fler uppmärksammar vad som gäller.

I det här fallet så kan man ju säga att ansvaret är delat. Det är polisens ansvar att informera och kommunicera, men även till viss del medborgarnas ansvar att känna till och följa landets lagar.

När ditt företag kommunicerar är allt ansvar ditt. Så försök att undvika missförstånd genom bra kommunikation.

2 kommentarer:

 1. Tja Markus!

  Haha, du har så rätt i det du skriver!

  Du, jag har precis startat upp ett nytt projekt som heter BloggJoggen. Det är ett projekt som uppmärksammar unga människors hälsa och livsstil idag. Läs gärna mer om projektets mål på bloggen.
  Jag tänkte kolla om du vill haka på ett gratis träningspass nu på lördag, med introduktion och gym vid 14 tiden. Det är en kul grej och vi är ett litet gäng.

  Det vore toppen, ha en bra dag! Therese :)

  SvaraRadera
 2. Hej Therese!

  Ditt projekt verkar intressant. Gymmar själv mellan tre och fyra gånger i veckan och tycker det är kul med träning och hälsa. På lördag kan jag tyvärr inte, ska på 25-årskalas i Örebro på fredagskvällen och kommer inte hem förrän till kvällen. Men hoppas projektet går bra, ska titta in då och då och hålla mig uppdaterad!

  Mvh,
  Markus

  SvaraRadera