tisdag 29 december 2009

Social media-policy i Ryssland

Policies för sociala medier har ju varit en hel del på agendan den senaste tiden. Sofia Mirjamsdotter publicerade SRs policy, och efter det togs ämnet även upp av bland andra Expressen.

Ryska polisen kan nog behöva tydliggöra sin policy, efter att polismajoren Aleksej Dymovskij tidigare i år lade upp en video på Youtube där han vädjade direkt till president Vladimir Putin att ta itu med korruptionen inom poliskåren och även pekade ut sina överordnade. Videon fick över en miljon visningar.

För detta tilltag ska nu Dymovskij åttalas. Läs mer i DN.

Om man fokuserar bortom självklara fakta som att korruption är dåligt och att det behövs klara bevis för att fälla högt uppsatta personer, så visar detta vilken genomslagskraft sociala medier kan ha.

Har man inte rent mjöl i påsen hjälper förstås ingen policy, men det kan nog likväl vara nyttigt för den ryska polisen att fila på sin.

2 kommentarer:

  1. Ryssland är ett oerhört korrupt land. I princip alla nivåer finns korruptionen, som inte bara handlar om vilket företag som får sälja sin produkt, utan också som Dymovskij varnar om, hur oskyldiga blir offer när regeringen och dess institutioner sopar smutsen under mattan. Det är inte för inget som Ryssland hamnar på plats 146 av 180, bredvid länder som Sierra Leone och Zimbabwe i Transparency Internationals Korruptions Index.
    Det blir nästan kusligt att tänka på hur vi kan fördöma 'skurkstater' men samtidigt handla så avslappnat med Ryssland.

    Mer om det finns att läsa i den mördade regeringskritikern Anna Politovskaja's böcker.

    SvaraRadera
  2. Ja, utan att vara särskilt påläst så verkar det som att Dymovskij gjorde något bra. Synd att det inte gav mer resultat bara, men ändå föredömligt att någon agerar mot korruptionen.

    SvaraRadera