onsdag 14 oktober 2009

Censur inom svensk fotboll

Ett budskap från en fotbollsläktare har skapat stor debatt angående yttrandefriheten i Sverige.

Örgryte IS supportrar höll upp en banderoll som krävde att Dawit Isaak, den svenske journalist som sitter fängslad i Eritrea, ska släppas. Svaret från Svenska Fotbollsförbundets Disciplinnämnd blev 10 000 kronor i böter till klubben, eftersom politiska budskap inte är tillåtna på svenska fotbollsarenor.

Dessa Tredje Riket-fasoner har givetvis rört upp en hel del känslor, och nu får Örgryte stöd av flera andra lags supportrar. Både AIK- och Hammarby-fans planerar att sätta upp liknande banderoller för att visa sitt missnöje med beslutet.

Fotbollsförbundets Disciplinnämnd är redan sen tidigare föga populär bland de allsvenska supportrarna, då flera av deras disciplinära beslut under årets säsong varit minst sagt egendomliga.

Örgryte har erbjudits hjälp från flera håll med att betala bötessumman, bland annat från Expressen som ansåg att böterna stred mot yttrandefriheten i Sverige. Klubben har dock tackat nej till detta, och såhär skrev de på sin hemsida under gårdagen:

"Vi är väldigt tacksamma för detta givetvis men när det gäller själva bötesfrågan så är det en principsak för oss och om det skulle utfalla ett belopp för den förseelsen så tar vi den själva. Men ni får gärna skänka pengar till familjen Isaak i stället och på så sätt hjälpa dem i sin kamp att få hem sin bror och familjemedlem till Sverige igen."

Örgryte har även överklagat domen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar