måndag 21 december 2009

"Facebook farligare än 70-talets terrorgrupper"

I Italien har Facebook hamnat i onåd hos regeringen efter attacken på premiärminister Silvio Berlusconi.

Efter angreppet förra söndagen, som ledde till att Berlusconi bröt näsan och skadade två tänder, anklagade den italienska senatens talesman Renato Schifani Facebook för att "uppvigla till våld". Schifani passade även på att utse Facebook till "farligare än 70-talets terrorgrupper", och menade det sociala nätverket har potentialen att "ge föda åt hatet inom vissa yttergrupperingar".

Regeringen menar att Facebook haft en viss roll i attacken på premiärministern. De grundar sina anklagelser i den debatt som uppstod på nätverket efter attacken, samt i att den stora protestdemonstration som genomfördes mot Berlusconi nyligen till stor del organiserades genom internet och sociala medier.

Italiens inrikesminister Roberto Maroni luftade i samband med detta också frågan om hårdare kontroll över internet i landet.

Enligt European Journalism Centre har Facebooks representanter föreslagit ett möte med de upprörda italienarna för att diskutera frågan, vilket enligt Adnkronos.com välkomnats av motparten.

Baronis agenda, och framförallt Schifanis uttalanden, sänder enligt mig ut totalitära censur-vibbar ala Kina. Den italienska regeringen kanske bör försöka se lite längre än näsan räcker, bortom Facebook. Det kan ju kanske vara så att det är det italienska folket som döljer sig där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar