DN publicerade idag en intressant krönika av frilansskribenten Håkan Lindgren, som bland annat kallar debatten om journalistikens framtid på nätet för "en stor jobba gratis-kampanj".
Lindgren är orolig över det "anti-elitistiska förakt" som han tycker riktas mot dagens journalister, att det skapats en motsättning mellan obetalda "gör det själv"-bloggare och professionella journalister, vilken kommer att spela de stora mediekoncernerna i händerna.
"Det är ett vackert sammanträffande att nätentusiasterna upptäckte att författare och journalister är gammaldags elitister i samma ögonblick som de stora mediekoncernerna inte längre ville betala för deras arbete", skriver Lindgren.
Jag håller delvis med Lindgren – det finns absolut ingen motsättning mellan journalister och bloggare. Bloggande är enligt mig ett komplement till journalistiken, inte en ersättare till den.
En sak som jag dock inte riktigt tycker håller är hans sammanbuntande av flera olika genrer under samma resonemang. Upphovsrätt gällande musik och litteratur är en sak, men vad är egentligen upphovsrätt gällande journalistik? Det känns som att Lindgren bara har smugit in den bredvid de andra två för att få mer att luta sig tillbaka på.
fredag 20 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej, en rättelse: jag som skrivit artikeln är inte ekonomihistorikern Håkan Lindgren, utan frilansskribent.
SvaraRaderaJag håller med om att musiker, författare och journalister inte står inför exakt samma problematik, men det är relevant att ta med dem alla tre i en artikel som ställer frågan hur de ska försörja sig i framtiden.
Hej Håkan!
SvaraRaderaHar bytt "ekonomihistorikern" mot "frilansskribenten" nu. Misstog mig där.
Köper att du har med samtliga tre genrer i artikeln, absolut. Men hade gärna sett lite mer fokus på problematiken för journalister, och mindre på den inom musik och film där det faktiskt handlar om rena brott mot upphovsrätten. Så är ju inte fallet inom journalistiken, även om problematiken med försörjningen är relevant även där.