onsdag 11 november 2009

De värsta pressövertrampen

Boken 40 år av övertramp-PO/PON 1969-2009 är skriven av Fredrik Nejman, Mikael Bergling och Torbjörn von Krogh, och handlar om Pressombudsmannens och Pressens opinionsnämnds 40 åriga historia.

Från boken har författarna plockat ut 12 grova övertramp, och låtit eleverna på Poppius rösta fram de värsta. Om detta skriver Resumé här.

Jag dock mig friheten att publicera topp 3 här, med efterföljande MW-kommentar.

1. Expressens Estoniarapportering.
Horibelt, rent ut sagt. Rubriken ”Döda, saknade, räddade – Expressen har hela passagerarlistan” måste vara det ultimata skräckexemplet på exploatering av en hemsk olycka.

2. Tidningen Arbetets namn- och bildpublicering av misstänkt Palmemördare.
Hela historien kring den misstänkte 33-åringen, som fick sitt liv förstört och senare blev mördad i USA är såklart sorglig. Att han som oskyldig dessutom blev uthängd med namn och bild var ju sen knappast någon stämningshöjare.

3. Aftonbladets egenfabricerade nazisthot.
Alexandra Pascalidou och polisens presstalesman Claes Cassel mottog dödshot ifrån nynazister. Det visade sig senare att hoten tillkommit med hjälp av en reporter på Aftonbladet. Egenfabriverade nyheter är ett hot mot hela journalistiken som insitution, och är sett till själva handlingen enligt mig det värsta övertrampet. Dock blev ju konsekvenserna av övertramp 1 och 2 värre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar