måndag 30 november 2009

Alliansen, var detta verkligen så smart?

DN rapporterade igår om planerna på att förändra reglerna för sjukersättningen. Enligt de nya reglerna kommer ersättningen att baseras på inkomsthistorik istället för förväntad inkomst, vilket kan komma att slå hårt mot nyanställda.

Regeringskansliets val av tidpunkt för att gå ut med informationen i denna minst sagt känsliga fråga är givetvis allt annat än optimal mitt under rådande lågkonjunktur och inför stundande riksdagsval. Visserligen är de kanske tvungna, men det är nog inget väljarna tar hänsyn till.

Nu får de dessutom hård kritik från Klas-Herman Lundgren, ordförande i Sveriges förenade studentkår.

– Redan i dag är det ett problem att studenter inte passar in i de sociala skyddsnät som finns. Studenter får inte vara halvtidssjukskrivna och har en karenstid på 30 dagar i sjukförsäkringen. De nya reglerna kan betyda en ytterligare försämring som i värsta fall kan förstöra framtiden för enskilda personer. Jag hoppas verkligen att man ser över frågan om studenter och nyanställda, säger Lundgren till DN i en uppföljande artikel.

En sak som jag dock tycker är lite märklig är att ingen representant från regeringen fått chansen att uttala sig i uppföljningsartikeln.

***

Missade Agenda om sociala medier inför riksdagsvalet på SVT igår. Återkommer givetvis med kommentarer på det när jag sett reprisen på SVT Play.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar